Kenija 6, Turkana

Tale novi predsednik ... naslavljajo ga z “his excelency” njegova ekcelenca - Daniel Toroitich Arap Moi, pripadnik ljudstva Kalenjin (op.a.).
Obiskoval je misijonarsko osnovno šolo, potem je odšel študirat v Nairobi in menda ima sedem diplom. Vsaj tako govorijo! Pod njegovim vodstvom se je korupcija in raven razdeljevanja služb močno povečala. Zelo sposoben mož, vsekakor. Sposoben predvsem zase za svoje pleme in njegove politike. Od leta 1991 naprej vsi projekti v državi stojijo. Denar se enostavno zgubi in konec!
V času Angleškega kolonializma je bila država med najbolj razvitimi v Afriki, z zelo dobro infrastrukturo, danes pa ... prekleto, drug teden bodo uvedli redukcije vode in elektrike dvanajst ur dnevno, to bo trajalo do konca sušne dobe.
Vozimo se proti Turkani čez puščavo Čalbi in to je enostavno "ekonom lonec" Afrike. Zelene planote je zamenjalo vse redkejše grmičevje, ki se že umika puščavi. Pesek bode in se zažira v oči, le veter nam prijazno boža obraz. Temperature čez dan dosežejo do petinpetdeset stopinj.
Matej Špenko
 (se nadaljuje)